Byakamp/kyläottelu!

 

Välkommen till

Lekfull byakamp i Munkvik

Tervetuloa

Munkvikin leikkimieliseen kyläotteluun

 

13.09.2015 kl. 13.00 

 

Vi vill ordna ett jippo med glatt tävlingsinslag och underhållning och därmed få många personer i byaföreningarna att ställa upp i motionens, samvarons och trivselns tecken. Vi hoppas det blir ett ökat engagemang för den egna byn genom att det befrämjar samhörigheten och byagemenskapen.

De som bor i Gamla Malmen, Tennby, Munkviken, Finby och Ersby kan delta i byalagets lag. Evenemanget är öppet för allmänheten som kan komma och heja samt som publik.

 

Grenar  

 

1. Procentmarsch. Promenad runt Munkviken enligt utstakad bana. Antal deltagare i procent av antalet medlemmar i föreningen. Ingen tidtagning. Inga åldersgränser. Högsta procenttalet vinner. Vinnarlaget får 10 poäng, tvåan 7 och trean 5 poäng.

 

2. Munkstafett för mixed lag, bestående av två damer och två herrar. En sockermunk bärs på en sticka i munnen i ca 10 m tur och retur. Växling med munken från sticka till sticka sker utan hjälp av händerna. Poäng 10-7-5

 

3. Stövelkastning för mixed lag, bestående av en dam, en herre och en junior under 15. Lagpoäng 10-7-5

 

4. Pilkastning för 3-mannalag där båda könen är representerade. Summan av lagens resultat av 2 x 5 pilar. Lagpoäng 10 – 7 – 5.

 

5. Säckstafett för -40 herrar för fyrmannalag på 20 meters bana. Poäng 10-7-5

 

6. Repdragning 6 manna lag. Lagen består av två damer, två herrar och två juniorer under 15 år. Tävlingen genomförs som cuptävling med försöksdrag.

 

7. Munkbakningstävling. Byalaget får hämta några munkar (minst 2) för bedömning. En opartisk jury väljer ut vinnarlaget som får 10 poäng, Andra bäst får 7 poäng och tredje bäst 5 poäng.

 

Vi hoppas på ett stort deltagande! Välkommen!

 

Ni som vill anmäla er till Gamla Malmens lag – kontakta Sonja Österholm på sonja.osterholm@parainen.fi!

Stiftelsen Gamla Malmen

Stiftelsen Gamla Malmen grundades år 2000.

Grundande medlemmar är Pargas stad och de svenska och finska församlingarna vilka tillsammans med företagare, föreningar och privata personer också deltog i insamlingen av stiftelsens start kapital.

Stiftelsen samarbetar med myndigheter och föreningar i projekt som bevarar den unika kulturhistoriska miljön och utvecklar verksamheten på Gamla Malmen.

 

Stiftelsen kan äga och förvalta fast egendom samt motta donationer testamenten, sälja publikationer ochadresser som förkovrar grundkapitalets avkastning för understöd.

Som exempel kan nämnas projekten ” Plank och portar ”, ” Smedjan ” och ” Jul på Gamla Malmen”.

 

Kontaktperson ordf Birgitta Bröckl   050  5616946

Gamla Malmen-trädgård med i Allt om Trädgård – Nordens största trädgårdstidning

004 (2)

Just nu finns en trädgård från Gamla Malmen med i det senaste numret av Allt om Trädgård.

007 (4)

Det är vi, familjen Bahne, som bor på Finnbergsgatan och som hade förmånen att ha Camilla Hynynen och fotografera och göra reportage hos oss förra sommaren, så om ni vill se hur vi har det kan ni passa på och bläddra i det senaste numret! (som finns både i butikerna och på bibban)

009

Vår trädgård syns inte så mycket från vägen, vi har en rätt så avskild gård med en härlig gårdsmiljö. Mellan våra uthus blir det ett fint mikroklimat som gör att vi kan odla massor av grönsaker både tidigare och senare än andra. Vi hänger tvätten i köksträdgården sommaren igenom på gammalt vis – det blir en del av dekorationen i vår trädgård.

hälsningar

Ninette/admin här på Gamla Malmen-bloggen

”Hjärtats saga” – snart har vi i Pargas en alldeles egen Runebergsskulptur!

188

Det närmar sig – snart får Pargas sin egen Runebergsskulptur. Här i Pargas träffades Fredrika Tengström och Johan Ludvig Runeberg och till minnet av dem skall här nu resas en alldeles splitterny staty, Hjärtats Saga. Parkavdelningen har varit och sett ut platsen och placerat ut en provisorisk mojäng här som statyn skall stå, och i början av juni är det dags för den riktiga statyn att placeras på platsen. Pro Runeberg heter föreningen som samlat ihop pengar till det här projektet och konstnären bakom statyn heter Armi Nurminen.

Verkligen bra läge för en Runebergsstaty tycker vi på Gamla Malmen – bara ett stenkast från Runebergshuset (det gula huset på bilden) – i trakter där Fredrika och Johan Ludvig träffades då en gång för närmare tvåhundra år sen.

Reko-dag på Gamla Malmen

Så var det dags för den andra Rekodagen på Gamla Malmen.

006 (2)

Reko är förresten en förkortning av Rejäl Konsumtion, och är ett sätt för lokala producenter att nå ut till lokala konsumenter. Man slipper onödiga mellanhänder och producenten för bättre lön för mödan och framför allt nöjda kunder och omedelbar feedback!

012 (2)

Vi smakade på Juhas honung och gillade den så mycket att vi köpte en burk med oss hem! (klicka på bilden så kommer du till Lumohunajas hemsida!)

Den andra rekodagen blev minsann en lika stor framgång som den första!

016

En hel del pargasbor trotsade regnskurarna och gav sig glada av till Gamla Torget för att hämta sina förhandsbeställda varor.

009

Saga från Mörkbys Ekopotatis sålde många potatisar den här dagen

Det lönar sig att ta med sig lite extra pengar – en del producenter hade med sig lite extra varor, och det var minsann så frestande att vi kom hem utan en enda cent med oss, men med vagnen full av lokalt producerade läckerheter! Ungarna fick sig en liten minifest med Bornemann’s jordgubbsläsk – supergod! Och vi vuxna ser fram emot att göra mat på lokalt producerade och så lokalt inhandlade varor som man kan ha när man bor här på Gamla Malmen!

025

Om du vill handla rejält så gå med i Pargas Rekoring på Facebook och lägg in din beställning! Sen är det bara att dyka upp när nästa Rekotillfälle är och hämta dina varor direkt av producenterna.