Gamla Malmen kallar – Vanha Malmi kutsuu

100_2685

Den andra helgen i juli är det åter dags att uppleva den härliga atmosfären på Gamla Malmen i Pargas. Lördagen den 13.7 kl 10-14 öppnar bland annat museistugor och hantverksstugor sina dörrar för besökare från när och fjärran.

I Brinkasstugan ordnas en utställning med gamla skolhandarbeten och tillbringare. Man kan samtidigt passa på att avnjuta en kopp kaffe och nygräddade våfflor eller pröva lyckan i deras snabblotteri. Även andra utställningar och program utlovas runt om i stugorna och på gårdarna.

Det lönar sig att hålla ögonen öppna i trakterna runt gamla torget. Mitt bland vimlet kommer nämligen en teaterpjäs att äga rum. Dramaprojektet Scenen mitt i byn arrangerar dramavandringen ”Handel och vandel på Gamla Malmen 1941”. Dramavandringen startar vid Begravningsbyrån på Malmgatan 4 kl. 11 och 13. Programmet är gratis och ingen förhandsanmälan behövs. Under vandringen kommer vi att möta Wilhelm Hallonblad, en fin ingenjörsfru, en torgförsäljerska och en inflyttad karelsk hemmafru.

Runt torget blir det livlig kommers i tonerna till dragspelsmusik. Där kan man fynda hantverk och lokala produkter. Till torgförsäljarnas kännedom tar stadens turistinfo emot anmälningar vardagar 9-17 på telefon 0400-117123. Efter midsommar även på lördagar kl. 10-14. Torgplats utan bord kostar 5 euro, med bord 10 euro.

hälsningar Invånarföreningen Gamla Malmen

100_3200

100_3198

Heinäkuun toisena viikonloppuna voi Paraisilla taas nauttia Vanhan Malmin ihanasta tunnelmasta. Lauantaina 13.7 klo 10-14, museot ja käsityöläistuvat avaavat ovensa vieraille ja Vanha Malmi kutsuu.

”Brinkasstugan”-tuvassa on esillä vanhoja koulukäsitöitä ja kannuja. Samalla voi nauttia kahvista ja  paistetuista vohveleista sekä kokeilla onneaan pika-arpajaisissa. Myös muita näyttelyitä sekä ohjelmaa on luvassa alueen tuvissa ja pihoilla.

Vanhan Malmin torin ympärillä kannattaa olla valppaana. Markkinavilskeen keskellä tullaan nimittäin esittämään teatterinäytelmä. Draamaprojekti ”Scenen mitt i byn” järjestää draamakävelyn ”Handel och vandel på Gamla Malmen 1941” joka kertoo markkinahumusta Vanhalla Malmilla vuonna 1941. Kävelyn aikana tulet tapaamaan Wilhelm Hallonbladin, hienon insinöörirouvan, torimyyjän sekä paikkakunnalle muuttaneen kotirouvan Karjalasta. Draamakävely alkaa hautaustoimistosta Malminkatu 4 klo 11 ja 13. Ohjelma on ilmainen ja ilmoittautumista ei tarvita.

Torilla on vilkasta kaupankäyntiä hanurimuusikin säestyksellä. Sieltä voi löytää käsitöitä, paikallisia tuotteita ja ehkä jokunen vanha esine. Torimyyjien tiedoksi, kaupungin turisti-info ottaa vastaan ilmoittautumisia arkisin klo 9-17 puhelinnumerosta 0400-117123 ja juhannuksen jälkeen myös lauantaisin klo 10-14. Toripaikka ilman pöytää maksaa 5 euroa ja pöydän kanssa 10 euro.

 

Vanhan Malmin asukasyhdistys

100_2691

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.