Gamla Malmen Kallade 2014

101

Så var det dags för årets  sommarevenemang på Gamla Malmen – Gamla Malmen Kallar

069

Strålande väder och massor av folk som hade tagit sig till vårt vackra Gamla Malmen

074

Vid Gullkronas vävarstuga stod Auri Norrman och sålde Poppana och annat fyndmaterial. Garnstallet hade också öppet så man kunde titta in där och fynda.

080

Vilket vackert väder vi hade beställt!

086

Utanför Marthornas Brinkastuga stod dom glada marthorna Marita, Margot och Margaretha och sålde våfflor. Det var fullt med folk precis hela tiden!
091

Marthorna ordnar varje år en utställning inne i Brinkastugan. Ett år var det soppskålar som gällde, ett annat år skolhandarbeten och en gång gamla mortlar.
095

I år handlade uställningen om gräddsnäckor och sockerskålar.
098

Barbro Hermansson berättade om sockertoppar och sockerbitar och hur man under kriget använde sockertänger och gick med lite socker med sig i dom här små plåtaskarna på bordet. Sockret var på kort då, så det gällde att vara sparsam med sitt socker. Sockret kom i sockersäckar till butikerna, och en sån sockersäck fanns utställd tillsammans med en alldeles äkta sockertopp. Utanför Brinkastugan visade marthorna upp en separator, som användes ända till 1940-50-talet. En sån var speciellt bra att ha ute på holmarna i skärgården. Man separerade grädden från skummjölken och sålde grädden till mejeret.

110

På Ella Janssons gård spelades två välbesökta pjäser: Lenin i Byn och I kyrkkvartersstugan
119

Curatio höll också öppet. Hos dom kan man köpa krita och färgpigment och allt möjligt som behövs när man restaurerar ett gammalt hus.
124

Curatio ställde ut en del av sitt stora handbibliotek om byggnadsvård.

126

Marianne berättade om huset åt alla som kom in, och berättade att Lenin bland annat hade övernattat i det här huset när han befann sig i Pargas. Fast då blev han presenterad som en tysk vetenskapsman!

129

Huset användes som ett två bilars-garage tills på 1960-talet när man började restaurera det. Numera har Curatio bland annat sitt handbibliotek här i övre våningen, och det är fritt fram för vem som helst att komma förbi och läsa i böckerna!
133

Alla böcker får botaniseras i fritt, och är man medlem i Curatio får man till och med låna hem dom. Det är minsann rätta stället att ta sig till om man är intresserad av byggnadsvård!

053

En del på Gamla Malmen passade på och hade loppis.

139

Mysig gård, mysig loppis – Gamla Malmen är helt perfekt för sånt här!

141

Massor av kunder kom och gick under hela dagen

145

Minna, som har butiken Wanha Wallis, sålde jättefina grejer på sin mammas gård

137

Det här var bara en liten bråkdel av allt som hände på Gamla Malmen idag – det var massor av glada mänskor överallt, och solen som sken över vårt fina kvarter.

Tack till alla besökarna – välkomna i nästa år igen när Gamla Malmen kallar på nytt!